Какво е планеризмът?

Планеризмът е вид безмоторен въздушен спорт и развлекателна дейност, при който свръхлеки самолети без двигател използват възходящи въздушни потоци за да се издигат и прелитат разстояние.

Как така летите без двигател?

Планерът е вид самолет, който движейки се във въздушна среда създава подемна сила и прелита разстояние за сметка на много малко снижение (1 метър в секунда). За да набира височина, той използва топли въздушни потоци наречени термики, които се издигат нагоре в атмосферата или въздух, който бива отклонен нагоре докато прескача препятствия като планини (склоново реене, вълни).

Какво става като спре вятъра?

Продължаваме да летим! За да се издига, планерът трябва да намира възходящи въздушни потоци, които се създават от нагряването на въздуха близо до земята. Когато се издигне до върхът на такъв поток  планерът започва да планира в търсене на следващият и т.н. Продължителността на полета зависи от метеорологичните условия и често може да надвишава няколко часа, като пилотът може да прелети стотици километри и да се издигне на височини достигащи няколко километра. Ако случайно не открием достатъчно възходящи потоци – просто кацаме.

Как се излита щом няма двигател?

За да излети  безмоторният самолет може да бъде издърпан във въздуха от друг моторен самолет или от специална лебедка, намираща се на земята посредством дълго въже. Също така можем да излетим теглени от автомобил или издърпвани надолу по склон чрез бънджи ластици.

Как се каца без двигател?

Кацането при безмоторните планери е същото като при моторните самолети – понякога дори по-меко! Пилотът регулира скороста на самолета и го насочва към земята, така че да докосне земята в хоризонтален полет след което постепенно спира. Разликата между моторните и безмоторните самолети е, че безмоторните не могат да направят втори опит за кацане ако нещо при първият не им хареса. Хубавото е, че поради ниската си обща маса е възможно кацане на почти всякакъв терен – пистата не е задължителна, стига земята да е равна и да няма препятствия.

Опасно ли е?

Най-голямата опасност в планеризма е … че може да ви хареса 🙂 . Планерите са едни от най-безопасните летателни апарати. Тяхната проста конструкция и липсата на двигател ги прави изключително надеждни. С правилното обучение или подходящ инструктор можете да се насладите на безброй безаварийни часове във въздуха. Разбира се никой не е застрахован от човешки грешки, но за онези екстремни моменти в които нещо може да се обърка носим резервни парашути, а понякога дори самолетът е екипиран с резервен парашут, който плавно да го върне на земята в ситуация на опасност.

Мога ли и аз да летя?

Планеризмът за разлика от моторната авиация е един от изключително достъпните авиационни спортове. За да се научите да летите на планер не е нужно да сте в перфектна физическа форма или да сте юнуша. Нужно е да сте на въраст над 16 години (възрастовата граница варира в различните държави) и да имате желание за летене. Най-старите активни пилоти са на възраст над 80 години, а специализирани самолети позволяват и на хора във физическо неравностойно положение да управляват планери. Разбира се като всяка дейност планеризмът изисква постоянство, за да се практикува безопасно. Ако пък просто искате да опитате безмоторното летене без да го превръщате в постоянна дейност, можете да се качите на двуместен планер, където опитен инструктор ще ви разведе в света на безмоторното летене – от вас се иска само да съберете смелост и да се насладите на преживяването.