За момента в България пълно обучение се извършва само в Аероклуб Лудогорие . Тъй като в страната все още няма сертифицирани проверяващи полетни инструктори, обучението се извършва от външни инструктори предимно от централна европа.

Повечето настоящи лицензирани безмоторни пилоти в България в момента са преминали обучение в различни центрове по света.

Някой от най-добрите места за обучение извън Бълария в момента са:

 • Лашам (Lasham) – Великобритания – Лашам е един от най-големите

  Лашам

  и активни клубове в южна  Великобритания. Разположен на около 80 километра от центъра на Лондон, клубът работи целогодишно. Обучението до А ниво струва около 750 паунда (около 1600 лева), като включва неограничен брой полети в рамките на 5 дена и лицензирането отговаря на стандартите на EASA. Полетите са предимно на лебедка, но е възможно и буксиране. Основно предимтво на Лашам е относително ниската цена на курса и добрата локация. Недостатък може да бъде типичната английска непостоянна метео обстановка.
 • Sportsarea Grimming – Австрия – Клубът се намира на 25 километра

  Австрия

  от Лийзен в сърцето на Австрийските Алпи. Обучението до самостоятелни полети струва около 2000 евро и включва разширени модули до нива B и С. Клубът дава възможност за лицензиране както по ICAO така и по EASA. По високата цена на курса е оправдана от по-добрите метео условия и разширеното обучение, което обучаемият получава.

 

 • Lake Keepit Soaring Club (LKSC) – Австралия – Ако не се страхувате от дълги пътувания или

  LKSC – Австралия

  случйно сте се озовали в едно от най-отдалечените кътчета на света
  – то обучението в LKSC със сигурност си заслужава. Клубът е един от най-големите и активни в цяла Австралия. Обучението е интензивно и се провежда целогодишно, а добрите метео условия позволяват бързо напредване. Обучението до ниво А струва към 2500 австралийски долара (3000 лева) и осигурява лицензиране по ICAO стандарт.

 

 • Graulhet -Франция  – Разположен на границата между  западните Алпи и Пиренеите, клуб Graulhet предлага добри условия за обучение както в равнинно

  Франция

  така и в планинско летене. Клубът е относително малък, но има добър набор от самолети за обучение, включително Duo Discus за обучение на прелети както и моторни планери. Обучението е предимно на буксировка, а цената на пълен курс – до C ниво е от порядъка на 1000 евро в зависимост от темповете с които
  напредва обучаемия. Лицензирането е по стандартите на EASA.