В България понастоящем съществува един център за обучение (DTO – Declared Training Organisation) работещ по нормите на EASA за обучение на пилоти на планери. Има няколко други места на които можете да пробвате безмоторно летене с двуместен планер или просто да се докоснете до спорта :

  • Благоево (Разградска област) – Летище Благоево (LBBL) е разположено в близост до град Разград и е базовото летище на Аероклуб Лудогорие.  Аероклубът разполага с регистриран двуместен безмоторен самолет Twin Astir I и лицензиран буксировчик. От Септември 2019 година – Аероклуб Лудогорие е и първото в страната напълно действащо DTO предоставящо възможност за пълно обучение за SPL лиценз. В клубът се провежда както теоретично така и практическо обучение, за момента предимно от инструктори от централна Европа (Полша). Възможно е излитане чрез лебедка или буксиране с моторен самолет. Разположението на летище Благоево предлага отлични условия за дълги полети в Дунавската равнина. Тандемни полети са достъпни целогодишно за желаещите да опитат от магията на безмоторното летене.
  • Казанлък (с. Овощник) – Летище Казанлък винаги е било едно от най-активните спортни летища в България. Понастоящем летището е база за множество едноместни и двумесни безмоторни планери на частни собственици и един от основните центрове за споортно летене. Част от флотилията намираща се на летище Казанлък включва самолети като, Astir Standard 2, Valentin Mistral, Phoebus, Blanik L-13 и други. Полети се извършват ежегодно, като района има изключително добър потенциал както за равнинно така и за планнско летене и вълни. На летище Казанлък целогодишно се извършва и обучение за моторни пилоти NPPL.