Comments

„Да полетиш на дълги криле“ — 2 коментара

  1. Летял съм преди много години, още през втората половина на шестдесетте в аероклуб Стара Загора, при началното обучение на двуместния „Пионер“ /мисля, че беше произведен в Чехословакия/ до самостоятелен полет, а след това на тогавашните едноместни „Учебен реяч“, „Бисер“ и „Комета – 3“, всички български, като последният беше „върха на сладоледа“ в България за времето си , с качество на крилото 28. С него имах и един полет на термика, при който поради липса на достатъчно опит на голяма височина /3000 м/ и вятър, изгубих летището от полезрение и кацнах аварийно, но нормално, на поляна в района на село между Ямбол и Сливен. По-късно имах и един кратък полет по-скоро като пасажер на „Бланик“ /или „Бочиян“/, но с показни от инструктора лупинг и тоно.
    Интересува ме принципно има ли възможности за евентуален мотивационен полет на синовете ми /студенти/ при подходящо време и при какви условия, включително финансовите параметри.

  2. Здравейте Тодор

    Благодарим ви за споделеният опит и преживявания, винаги е интересно да чуем споделени истории и опит от хора които са познавали българският планеризъм в златните му години.

    Ще се радваме да се присъедините към нас за полети и да разкажете на живо опитът си.

    Възможно е извършването на мотивационни полети – за повече информация съм ви споделил контактите за връзка на електронната поща. ПОздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>